Terug naar overzicht

Deze editie van de VeeamON was in de Sunshine State van de Verenigde Staten, Florida. Op het schiereiland Miami Beach aan de oostkant van Miami om precies te zijn. Het evenement vond plaats in het in 1954 geopende en in 2008 na een restauratie heropende luxueuze hotel Fontainebleau Miami Beach, wat in het verleden ook het decor was van onder anderen de films Goldfinger (1964) en Police Academy 5: Assignment Miami Beach (1988).

Samen met een collega ben ik (Lars) bij dit evenement aanwezig geweest. In deze blog lees je meer over welke zaken wij daar hebben gezien en gehoord. Het event bestond voor ons uit drie delen, de Veeam Certified Engineer (VMCE: 9.5u4) training, de conferentie en uiteraard de befaamde VeeamON Party.

Training

De eerste drie dagen (zaterdag tot en met maandag) bestonden voor ons voornamelijk uit de VCME-training. Deze klassikale training was een mix van een technische deep-dive in de mogelijkheden van de diverse Veeam oplossingen, hands-on labs en praktijkvoorbeelden. Deze training wordt afgesloten met een examen, dit examen is vanaf 30 mei aanstaande beschikbaar. Door te slagen voor het examen toon je aan dat je beschikt over de expertise om de Veeam oplossingen te installeren, te configureren en te beheren. Na de training waren we onder het genot van een drankje te vinden op een terras aan de Ocean Drive op South Beach.

VeeamON Conference

De dinsdag en woensdag stonden in het teken van de conferentie, deze bestond voor ons uit algemene en technische sessies, breakout sessions en de expo. Sprekers bij de sessies waren Ratmir Timashev, Danny Allan, Dave Russell en een aantal technische experts van Veeam. Bekende gastsprekers waren Nancy Giordano (TEDx) en Tad Brockway (Microsoft).

Dinsdag werden nieuwe producten aangekondigd tijdens de technische sessie:

  • Veeam Availability Orchestrator v2
  • Veeam Availability Console v3
  • Veeam Backup for Office 365 v3
  • Veeam Availability Suite v10
  • Veeam Backup & Replication for Microsoft Azure

Hieronder de belangrijkste wijzigingen in Veeam Availability Suite v10 op een rij.

Scale-out backup repository

Het is nu mogelijk om de back-ups te kopieren naar object-storage (immediate copy), om zo een performance- en capacity tier te maken op basis van policies zonder extra licentiekosten. Ondersteunde object-storage providers zijn Amazon S3, Microsoft Azure Blob Storage, IBM Cloud Object Storage en S3 compatible.

DataLabs

Een andere grote nieuwe feature is de mogelijkheid back-ups te mounten als schijf, om zo analyses op de data uit te kunnen voeren. Technisch ontzettend interessant, maar ethisch gezien een beetje eng. Als voorbeeld werd het zoeken naar creditcardgegevens in bestanden gedemonstreerd.

Veeam Agent for Windows

De laatste grote nieuwe functie is de instant recovery mogelijkheid om een laptop of werkstation te restoren naar een virtuele machine op VMware vSphere of Microsoft Hyper-V. Het is nu ook mogelijk om een recovery te doen naar Microsoft Azure of Amazon Web Services.

De break-out sessies bestonden voor ons uit een deep-dive in Veeam en de bijbehorende API’s en PowerShell cmdlets, het opzetten van een Veeam infrastructuur voor 25.000 VMs en gebruiksscenario’s voor de Veeam Availability Console en inrichting hiervan. Ook hebben we wat interessante technieken bekeken in de expo hal.

VeeamON Party

Vaste afsluiting van de VeeamON was de VeeamON Party. De binnenplaats bij het zwembad was omgebouwd tot de “wijken” van Miami en de daarbij behorende hapjes en drankjes. Hoogtepunt van de avond was Flo Rida met een liveoptreden. Al met al een geslaagde en interessante week voor ons en wie weet zie je ons volgend jaar op de VeeamON 2020 in Las Vegas!

3

Tags

Plaats reactie

1000 Resterende tekens