Terug naar overzicht

Nu nagenoeg elke organisatie op de één of andere wijze gebruik maakt van de cloud, is het de vraag hoe kritisch organisaties zijn bij hun cloudkeuze. Een kritische blik is nodig, vanwege het enorme belang van data en applicaties die bedrijven onderbrengen in een cloud. Daarnaast levert een scherpe blik vaak ook meer helderheid op, wat een cloud wel of niet is. Ondanks dat de cloud inmiddels veel gebruikt wordt, is er nog steeds sprake van spraakverwarring.  

Officieel vastgesteld en -gelegd

De betekenissen van de verschillende cloudvormen zijn officieel vastgesteld en vastgelegd door het NIST (National Institute of Standards and Technology), maar ze worden nog steeds door elkaar gebruikt. Het is daarom belangrijk om continu ervoor te zorgen, dat u over hetzelfde spreekt m.b.t. private, public en multi-cloud. En wat wordt er bedoeld met hybrid cloud? Stel vragen, toets elkaar en zorg ervoor dat het gesprek niet zo zeer gaat over de verschillende cloudvormen, maar over de karakteristieken van de gewenste cloud. Waar moet het voor u aan voldoen?

Multi-cloud/ hybrid cloud

Multi-cloud en hybrid cloud zijn termen die vaak door elkaar lopen. Multi-cloud is het gebruiken van meerdere cloudvormen (on premise, private en public cloud). Een hybrid cloud gaat in principe nog een stap verder dan alleen het gebruiken van meerdere cloudvormen. Het geeft namelijk aan dat deze verschillende cloudvormen met elkaar zijn verbonden en dus met elkaar kunnen samenwerken. Wat is de beste keuze? Hybrid cloud is de manier om de volledige potentie van de verschillende cloudvormen te benutten. Maar is dit ook de reden waarom u heeft gekozen voor een multi-cloud of hybrid cloud? Of was de keuze voor een multi-cloud gebaseerd op een multi-vendorbeleid? Dan is het wellicht goed om juist de verschillende cloud’s los van elkaar te houden. Of is de multi-cloud ontstaan door een wildgroei aan applicaties? Dan is nú het moment om een strategische keuze te maken en uw cloudlandschap op te schonen.

Public cloud first

Met public cloud first, wordt met public cloud de hyperscalers, zoals Azure, AWS, IBM Cloud, Google en Alibaba bedoeld. Public cloud first is een keuze, die op strategisch niveau moet worden gemaakt. Het heeft namelijk een grote impact op uw organisatie. Is uw businessmodel klaar voor facturatie op basis van gebruik? Waarbij aan het einde van de maand de kosten pas duidelijk zijn. Wilt u uw time to market versnellen? Dan is een public cloud first strategie een goede keuze, omdat de public cloud hiervoor allerlei tools beschikbaar stelt. Met het gebruik van deze direct beschikbare tools maakt u snel stappen, maar creëert u ook een lock-in. Er zijn dus verschillende afwegingen te maken en u zal de beslissing op strategisch niveau moeten nemen. Maar vergeet alstublieft niet om ook de technische impact van uw keuze te toetsen bij uw personeel!

Elke workload op de juiste cloud

Interconnect ondersteunt het multi-cloud principe. Vanuit de Interconnect Cloud bieden wij verschillende cloudvormen aan. En wij bouwen continu door aan bestaande en nieuwe platformen. Wij adviseren u graag over de meest optimale multi-cloud setup. Zo draait elke workload op de juiste cloud.

Tags

Plaats reactie

1000 Resterende tekens