Warning: DOMDocument::loadHTML(): Unexpected end tag : div in Entity, line: 36 in /home/www-blog/htdocs/plugins/system/resize26/resize26.php on line 135

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Unexpected end tag : div in Entity, line: 37 in /home/www-blog/htdocs/plugins/system/resize26/resize26.php on line 135

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Unexpected end tag : div in Entity, line: 38 in /home/www-blog/htdocs/plugins/system/resize26/resize26.php on line 135
Terug naar overzicht

Door veranderende behoeftes op het gebied van applicatieontwikkeling veranderen de verwachtingen van software infrastructuur ook. Waar voorheen nog veel werd gewerkt met fysieke servers, draait software nu grotendeels in de cloud. De technische driver voor deze beweging was de komst van virtualisatie. Nu gebruikers steeds veeleisender worden en DevOps steeds meer opkomt, is de behoefte om sneller en makkelijker schaalbare applicaties te kunnen ontwikkelen enorm gegroeid. Om aan deze vraag te kunnen voldoen is het tijd voor een volgende stap in de ontwikkeling van software infrastructuur.

Deze volgende stap komt in de vorm van containers. Deze containers maken het mogelijk om applicaties geïsoleerd naast elkaar te laten functioneren. Het open-source systeem Kubernetes is voorloper en marktleider in het beheren van deze gecontaineriseerde workloads en services.

In dit blog leggen we uit wat Kubernetes is, hoe het bijdraagt aan de toekomst van software infrastructuur en wat er in het verschiet ligt na Kubernetes.

WAT KUNT U MET CONTAINERS?

Containers zijn gestandaardiseerde eenheden van softwarecode en alle afhankelijkheden die nodig zijn om de applicatie uit te voeren (zoals configuratiebestanden). Waar bij traditionele virtual machines op het niveau van het besturingssysteem wordt gevirtualiseerd, wordt bij een container de software gevirtualiseerd.

Containerisatie heeft een aantal voordelen voor applicatieontwikkeling:

  • Containers zijn cloud-onafhankelijk, waardoor u minder vatbaar bent voor een lock-in.
  • Het is infrastructuur onafhankelijk, hierdoor kunt u sneller inspelen op de behoefte naar meer capaciteit en een betere performance.
  • U kunt uw applicatie sneller kunt op- en afschalen, omdat het schaalbaarder is.
  • U kunt sneller (delen van) uw applicatie vernieuwen, hierdoor kunt u sneller nieuwe versies uitrollen en creëert u een snellere time-to-market.

WAT IS KUBERNETES?

Kubernetes komt van het Griekse woord voor stuurman en wordt ook wel afgekort tot K8s (voor de 8 letters tussen de ‘k’ en de ‘s’). Dit systeem fungeert als een orkestratielaag voor containers en zorgt voor continuïteit. Kubernetes is oorspronkelijk ontwikkeld door Google, waarna het in 2014 werd omgedoopt tot een open-source project. Kubernetes biedt:

  • Servicedetectie en taakverdeling;
  • Opslagorkestratie;
  • Geautomatiseerde roll-outs en rollbacks;
  • Automatische bin-packing;
  • Automatische vernieuwing;
  • En configuratiebeheer.

HOE DRAAGT KUBERNETES BIJ AAN DE TOEKOMST VAN SOFTWARE INFRASTRUCTUUR?

Veel software draait nu op de resources en services van een grote cloudaanbieder, zoals Amazon AWS, Microsoft Azure of Google Cloud. Deze aanbieders worden steeds groter en bepalen steeds meer de standaard voor techniek, waardoor u steeds meer grip kwijtraakt op zaken zoals compliance. Doordat deze grote aanbieders hun eigen standaard ontwikkelen met hun services wordt het dus vrij moeilijk gemaakt om over te stappen of te migreren. De moeilijkheidsgraad om zich weer los te weken van zo’n cloudaanbieder zorgt voor angst, dit noemt men een vendor lock-in.

Doordat Kubernetes open-source, en daarmee ook cloud-onafhankelijk, is wordt er steeds vaker gekozen voor Kubernetes. Zo zien we in Nederland dat Common Ground, een initiatief van VNG, ook heeft gekozen voor Kubernetes als één van de standaarden. Common Ground ontwikkelt een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening voor het uitwisselen van gegevens voor gemeenten. Zij willen een uniforme gemeentelijke informatievoorziening maken met bijbehorende informatie-architectuur principes, bestaande uit normen waaraan voldaan moet worden. Daarnaast is er ook GAIA-X, een Europees project om een efficiënte en concurrerende, veilige en betrouwbare data-infrastructuur voor de Europese Unie te ontwikkelen. Vanwege de vrijheid die Kubernetes met zich meebrengt wordt het bij beide projecten als één van de open standaard technologieën ingezet.

WAT KOMT ER NA CONTAINERS?

De ontwikkeling van software infrastructuur staat nooit stil. Zo is er nu al een soort opvolger van containers op de markt. Die vorm heet ‘serverless’. Hierbij valt de container configuratie weg en bevat elk onderdeel alleen nog maar een enkele functie van de applicatie. Serverless is nog een relatief jonge cloud-dienst die vooral binnen AWS en Azure wordt gebruikt en is vooral interessant voor nieuwe en kleine toepassingen die ad-hoc gebruikt worden.

Het grootste bezwaar om serverless te gaan gebruiken is omdat het op dit moment ook een lock-in-situatie creëert. Dit komt doordat u zich volledig op de techniek en met name op de API’s toelegt van de public clouds. Hierdoor kunt u niet meer eenvoudig overstappen. Daarnaast is het een uitdaging om een keten aan serverless functions goed te monitoren. Net als bij Kubernetes is het daarom wachten op een open-source variant die een breed draagvlak voor dit model creëert.

MANAGED KUBERNETES PLATFORM

Interconnect heeft in januari 2021 een eigen managed Kubernetes platform gelanceerd. Hiermee neemt Interconnect het beheer van de onderliggende infrastructuur op zich en kunnen ontwikkelaars zich focussen op het deployen van software. Het is cloud-onafhankelijk en er kunnen zelf componenten aan worden toegevoegd.

Interconnect biedt Kubernetes aan vanaf het eigen VMware platform vanuit hun eigen datacenters in Eindhoven en/of ‘s-Hertogenbosch. Hierdoor blijft alle data binnen de Nederlandse grenzen. Een mooi managed Kubernetes alternatief dus waarbij uw software 100% op Nederlandse bodem draait, vanuit de betrouwbare datacenters van Interconnect.

Lees meer: Managed Kubernetes platform

MEER INFORMATIE?

Heeft u een Kubernetes vraagstuk of wilt u hierover meer weten? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 073 88 000 00. Of stuur ons een e-mail.

Plaats reactie

1000 Resterende tekens


Warning: DOMDocument::loadHTML(): Unexpected end tag : div in Entity, line: 36 in /home/www-blog/htdocs/plugins/system/resize26/resize26.php on line 135

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Unexpected end tag : div in Entity, line: 37 in /home/www-blog/htdocs/plugins/system/resize26/resize26.php on line 135

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Unexpected end tag : div in Entity, line: 38 in /home/www-blog/htdocs/plugins/system/resize26/resize26.php on line 135