Terug naar overzicht

 De afgelopen maanden hebben we door middel van technews en deze blog onze voortgang rondom het nieuwe core netwerk gemeld. De weekenden van 20 en 27 januari 2019 hebben we de laatste grote stap in deze migratie gezet door onze POP locaties te migreren naar het nieuwe routerplatform op basis van Juniper MX204.

20 januari – Digital Realty Amsterdam

digital realty

Op 20 januari was het de beurt aan onze locatie op Digital Realty, waar we onder andere onze peering met AMS-IX en NL-IX inkoppelen. Ook termineren we hier IP transit interconnects met onder andere KPN International (AS286).

Buiten de peering en IP transit koppelingen (die bijdragen aan het transport van IP-verkeer voor alle klanten) verbinden we op deze locatie ook met het netwerk van Eurofiber en KPN WBA (xDSL portfolio). Ook bieden we inter datacenter VLANs aan naar deze locatie.

Daarnaast lopen er vanaf deze locatie meerdere darkfibers naar de andere POPs en onze eigen locaties in Den Bosch en Eindhoven. Over deze darkfibers lopen onze core protocollen (OSPF, OSPF3, MPLS/RSVP en MP-BGP).

Omstreeks 0.00 uur waren we op locatie en begonnen we met de voorbereidingen voor het onderhoud. Dat bestond uit het monteren van de nieuwe router en het plaatsen van enkele ‘migratie uplinks’ tussen de ‘nieuwe’ en ‘oude’ apparatuur.

Daarna zijn we dienst voor dienst fysiek gaan verplaatsen naar het nieuwe platform. Doordat de configuratie grotendeels voorbereid was, bestond dit hoofdzakelijk uit het verplaatsen van de glasvezels naar de nieuwe router.

Na elke actie is er vervolgens een geautomatiseerde (vanuit onze monitoring) en handmatige controle uitgevoerd door onze engineers. Wanneer deze controle succesvol was, kon verder gegaan worden met de volgende dienst. Uiteindelijk waren rond 05.00 uur alle klantdiensten succesvol gemigreerd naar het nieuwe platform.

Een bijkomend voordeel van deze migratie is, dat we op alle diensten die termineren op de nieuwe core een afname in latency van +/- 1 miliseconde (ofwel 15%) hebben waargenomen. Dit geeft direct voordeel voor alle klanten. 

Het resultaat kan worden waargenomen uit de onderstaande grafiek.

grafiek

 

27 januari – Equinix Amsterdam

equinixNa het succesvol afronden van het eerste onderhoud was op 27 januari onze locatie te Equinix aan de beurt. Hier koppelen we onze redundante peering met AMS-IX. Ook termineren we hier IP transit interconnects met Cogent (AS174) en Telia (AS1299).

Buiten de peering en IP transit koppelingen, die bijdragen aan het transport van IP-verkeer voor alle klanten verbinden we op deze locatie met het KPN WEAS (KPN ethernet portfolio) netwerk. Ook bieden we inter datacenter VLANs aan naar deze locatie.

Omstreeks 0.00 uur waren we wederom op locatie en begonnen we met de voorbereidingen voor het onderhoud. Dat bestond (wederom) uit het monteren van de nieuwe router en het plaatsen van enkele ‘migratie uplinks’ tussen de ‘nieuwe’ en ‘oude’ apparatuur.

Nadat alle voorbereidingen waren getroffen, zijn we ook hier dienst voor dienst gaan verplaatsen. Dit ging grotendeels voorspoedig, maar door wat extra convergence (netwerk berekeningen) is er tussen 04.15-04.30 uur enkele minuten packetloss meetbaar geweest op het netwerk. Dit heeft zich direct hersteld, waarna het onderhoud is hervat.

Ook in deze POP connecteren meerdere darkfibers naar de andere POPs en onze eigen locaties in Den Bosch en Eindhoven. Over deze darkfibers lopen onze core protocollen (OSPF, OSPF3, MPLS/RSVP en MP-BGP).

Uiteindelijk waren omstreeks 06.00 uur alle klantdiensten succesvol gemigreerd naar het nieuwe platform. Ook hier was een verlaging van de latency direct merkbaar. Doordat dit op de andere locatie (Digital Realty) ook al het geval was, hebben we een direct voordeel voor alle klanten weten te realiseren.

grafiek 2 kopie

Hiermee is de migratie van het core netwerk succesvol afgerond. Voor een compleet overzicht van ons netwerk publiceren wij het Interconnect netwerkschema.

 

 

Plaats reactie

1000 Resterende tekens